Zwembad warmtepomp

Het jaar 2022 staat voornamelijk in het teken van verduurzaming. De energieprijzen stijgen enorm. Ook wanneer je een eigen zwembad hebt krijgt je hiermee te maken. Pracht zwembaden kan u helpen bij het maken van een bewuste en efficiënte keuze als het gaat om zwembadverwarming en een zwembad warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is eigenlijk de vervanging voor een ouderwetse gasketel. Een warmtepomp zorgt ervoor dat het zwembad op een gewenste temperatuur kan worden gebracht, op een duurzamere manier. Namelijk door gebruik van lucht/water. Er zijn diverse warmtepompen op de markt verkrijgbaar. Hieronder gaan we er nog uitgebreid uitleg over geven. Veel mensen vragen zich af of een zwembad warmtepomp hetzelfde is als die voor een woning. Maar nee, het heeft beide een totaal andere werkingen en kan niet voor elkaar gebruikt worden.

Hoe werkt een warmtepomp voor het zwembad?

De warmtepomp gebruikt de buitenlucht voor het verwarmen van het zwembadwater. Het proces begint met het aanzuigen van warme lucht d.m.v. de ingebouwde ventilator. Deze ventilator onttrekt de warme lucht door een buiten spiraal van de verdamper. Vervolgens zorgt het vloeibare koelmiddel in de verdamper spiraal ervoor dat de warme lucht wordt opgevangen en omgezet in gas. De warme gas wordt in een compressor gepompt. Hierdoor neemt de warmte toe en wordt het omgezet in heet gas. Vervolgens gaat het gas door de condensor van de warmtewisselaar. Het water loopt door een filter en warmtepompboiler. Hier kruisen het vloeibaar koelgas en het zwembadwater elkaar en wordt het water opgewarmd d.m.v. het hete gas. Het water wordt hierbij 2-4 graden opgewarmd. Na het proces keert het hete gas terug naar een vloeibare vorm en komt uit bij de verdamper.

Soorten warmtepompen

Er zijn diverse soorten warmtepompen verkrijgbaar, namelijk:

Aan/uit zwembadwarmtepomp;
De naam zegt het al deze warmtepomp schakelt aan of uit en draait altijd op dezelfde frequentie.

Step inverter zwembad warmtepomp; 
De step inverter heeft 3 snelheden 30%,60% of 100%. Is dus zuinig maar toch enigszins beperkt in de snelheden.

Full inverter zwembad warmtepomp;
De full inverter is van deze 3 de meeste zuinige warmtepomp en moduleert op de snelheid die nodig is. Hierdoor is deze warmtepomp de meest zuinige warmtepomp.

Rendement zwembad warmtepomp

Het rendement van een zwembad warmtepomp is afhankelijk van vele factoren. Voor welk type zwembad warmtepomp wordt er gekozen? Is het zwembad voorzien van een lamellenafdekking? Wat is de buitenluchttemperatuur? 

Wanneer je uitgaat van een zwembad die is afgedekt met een solar lamellen systeem hoeft de warmtepomp maar een aantal uren te draaien per dag. Aangezien het water goed wordt geïsoleerd door het lamellensysteem en het solar systeem de zonnestralen opvangt. 

Stel dat we uitgaan van een zwembad warmtepomp met een COP waarde van 16 (bij iedere KW die erin komt, komt er in het meest gunstige geval 16 KW uit) 6 uur per dag moet werken om het zwembadwater op temperatuur te houden. Dan kunnen we de volgende rekensom hanteren:

6 uur x 1,34 KW x 0,52ct = 4,34,- per dag.

Juiste keuze zwembad warmtepomp 

Het is belangrijk wanneer er gekozen wordt voor een zwembad warmtepomp om te kijken welk type het beste bij het zwembad past. Een standaard zwemseizoen is over het algemeen van April t/m September. Wij raden aan om altijd te kiezen voor het volume van het zwembad + minimaal 10% extra overcapaciteit. Heb je een zwembad met een formaat van 10m x 4m x 1.50m (LxBxH) dan is de inhoud van het zwembad 60 m3. Dan is het advies om te kiezen voor een zwembadwarmtepomp van 70 m3 . Stel dat je een fanatieke zwemmer bent en het zwemseizoen is langer dan raden we aan om voor meer overcapaciteit te gaan. Daarnaast is het ook verstandig om goed te kijken tot welke minimum temperatuur de zwembad warmtepomp kan verwarmen, tegenwoordig kan dit al tot -15. 

Monteren van de zwembad warmtepomp

Over het algemeen kan tussen elk bestaande zwembadinstallatie een warmtepomp gemonteerd worden. Bij het monteren wordt er een by-pass in de bestaande installatie gemonteerd die u later kunt gebruiken om de zwembad warmtepomp af te kunnen sluiten bijvoorbeeld in de wintermaanden of tijdens onderhoud.

Vanaf de zwembadinstallatie worden er 2 leidingen (aanvoer en retourleiding) naar buiten gebracht. De zwembad warmtepomp dient altijd buiten te staan en het meest praktisch is om deze op een begane grond te plaatsen op een plek waar zoveel mogelijk zonlicht bij kan komen dit i.v.m het hoogste rendement. Op een dak van bijvoorbeeld een schuur is ook mogelijk, maar aangezien wij adviseren om een warmtepomp in de wintermaanden binnen neer te zetten is dit niet handig. Op de locatie van de zwembad warmtepomp dient ook een stroompunt aanwezig te zijn. Dit moet 230 of 380 volt zijn. Afhankelijk van het type zwembad warmtepomp.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vraag een offerte aan

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Weet u nog niet precies wat u wil? Ook dan kan Pracht zwembaden u helpen door middel van een passend advies.