Wat kost een zwembad?

Wat kost een zwembad? Dit is een veelgestelde vraag wanneer mensen zich gaan oriënteren op het gebied van zwembaden. Het is natuurlijk niet alleen het zwembad zelf maar ook de bouwkundige werkzaamheden en het aanpassen van de tuin wat er bij komt kijken.

Welke soorten zwembaden zijn er?

Wanneer je je gaat oriënteren op het gebied van zwembaden is er een ruime keuze uit vele soorten zwembaden. Ieder zwembad heeft zo z’n voor en nadelen. En aan elk type zwembad hangt een prijskaartje. Hieronder hebben we de meest voorkomende zwembaden op een rijtje gezet:

  • Bouwkundige zwembaden, betegeld.
  • Bouwkundige zwembaden, folie.
  • Polyester zwembaden.
  • Polypropyleen zwembaden.

Naast de bovengenoemde zwembaden zijn er ook opties voor 2 andere soorten zwembaden. Dit is een skimmer of overloopzwembad. Het verschil hierin is dat het waterniveau bij een skimmer zwembad ongeveer 5 cm onder de randtegel ligt en bij een overloopzwembad ligt het waterniveau gelijk aan het terras. Hierin zit dan ook een behoorlijk prijsverschil, dit in onder andere afhankelijk van het formaat zwembad.

Technische installatie

Voor het installeren van de bijkomende techniek is er een aparte technische ruimte nodig. Dit kan in een bestaande ruimte zijn bijvoorbeeld in een schuurtje, maar er kan ook gekozen worden voor een nieuw te bouwen ‘Poolhouse’ waar gelijk een doucheruimte en wc gerealiseerd kan worden. Daarnaast is er ook een technische installatie nodig voor een goede waterzuivering. Deze laatstgenoemde installatie is eigenlijk het hart van een zwembad. Deze installatie zorgt er namelijk voor dat het water gezuiverd wordt, regelt de temperatuur en zorgt voor een juiste chloor/ ph verhouding. Het is mogelijk om een installatie te kiezen die volledig geautomatiseerd is zodat je volledig ontzorgd wordt, maar er kan ook gekozen voor een eenvoudigere installatie en hierbij moeten dan wekelijks zelf enkele handelen verricht worden.

Afdekking voor een zwembad

Een belangrijk onderdeel voor een zwembad is de zwembadafdekking. Het afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van de enorm gestegen energiekosten. Het is fijn om een zwembad te verwarmen om zo lekker te kunnen zwemmen, maar als het net zo snel afkoelt omdat het zwembad niet in afgedekt is, is het natuurlijk zonde van de kosten.

Een zwembad kan op 4 verschillende manieren afgedekt worden namelijk:

  • Lamellenafdekking
  • Foamafdekking
  • Zomerafdekking
  • Vloeibare afdekking.

Dit zijn 4 verschillende opties om je zwembad af te sluiten en hebben allemaal een verschillende werking. Maar er komt ook een groot verschil in prijs bij kijken. Een lamellen afdekking is bijvoorbeeld vrij prijzig in de aanschaf, maar heeft ook de optie om te kunnen verwarmen dit door het ingebouwde solar systeem. Dit scheelt op jaarbasis enorm in het verwarmen van het zwembad. Daarnaast zijn lamellen ook nog eens veilig voor kinderen en huisdieren. Meer weten over onze lamellenafdekking? Lees dan onze blog.

Bouwkundige – tuinwerkzaamheden

Bij de aankoop van een zwembad komen er veel werkzaamheden kijken. Er moeten voorbereidingen getroffen worden voordat het zwembad geplaatst kan gaan worden. Denk hierbij aan het graven van een gat en het storten van een betonnen ondervloer. Op veel locaties kan het ook nog voorkomen dat het grondwaterniveau erg hoog staat of dat je te maken krijgt met een drassige grond, hier moet dan geheid worden. Wanneer het zwembad geplaatst is wordt het zwembad aangevuld dmv stabilisatiezand, dit is belangrijk voor de stabiliteit van het zwembad. Na het aanvullen adviseren wij om een ringbalk te storten. Wanneer het zwembad geplaatst is en de bouwkundige werkzaamheden afgerond zijn kan de hovenier verder met de realisatie van de tuin.

Wat kost een zwembad?

Het is lastig te omschrijven wat een zwembad nou precies kost. Dit hangt af van het type zwembad, de gewenste techniek en de bouwkundige/ tuinwerkzaamheden. Een duidelijk antwoord is dan ook lastig te geven, gaan we van het complete plaatje uit met alle opties houden wij altijd een prijs aan vanaf 50.000,- euro aangezien er naast de aanschaf van een zwembad rekening gehouden moet worden met de bouwkundige werkzaamheden, het realiseren van een technische ruimte en de afwerking van de tuin.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vraag een offerte aan

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Weet u nog niet precies wat u wil? Ook dan kan Pracht zwembaden u helpen door middel van een passend advies.